Search

YEP uspješna priča: Istinska vjera u sebe zagarantovano donosi rezultate

Najčešće pitanje koje „pritiska“ mlade nezaposlene u Bosni i Hercegovini jeste kako se zaposliti? Šta je „to“ što trebam posjedovati da bih baš mene poslodavac odabrao?

Kao primjer odgovora na to može poslužiti priča dvadesetšestogodišnjeg Gračanlije koji je za manje od mjesec dana došao do zaposlenja.

Jusuf Ljevšić svoju potragu za poslom vodio je nešto više od godinu dana. Završio je srednju strukovnu školu, smjer – bravar, ali nikad nije želio raditi u struci. Aplicirao je na druge poslove za koje je smatrao da ima potencijala.

Jednog popodneva, Jusuf je dobio poziv iz Biroa za zapošljavanje Gračanica da učestvuje u realizaciji radionica u Klubu za traženje posla za mlade nezaposlene, prihvatio je, ali ne sa oduševljenjem. Prema njegovim riječima bio je skeptičan i mislio je da je to samo još jedna od mogućnosti Biroa koja neće rezultirati nikakvim rezultatom.

Međutim, ispostavilo se, prema riječima voditelja Kluba, Anele Jahić, da je Jusuf od povučene i nemotivisane osobe, kakav je bio pri dolasku u Klub, iz Kluba izašao motivisan, sa pozitivnim stavom, sa nekoliko aplikacija iza sebe i zaposlenjem brzo nakon završetka zadnje radionice.

Ljevšić je jedan od prvih članovima Kluba u Gračanici dobio zaposlenje. Dobio je posao kao prodavač u jednoj od vodećih kompanija u BiH, Bingo doo. Iako, bez prethodnog iskustva, kako šefica PJ u kojoj Jusuf radi kaže, dobro se snalazi, spreman je da uči i dobro se uklopio u tim.

Jusuf je, takođe, zadovoljan poslom, zahvalan je Birou za zapošljavanje i Klubu što su mu pružili podršku pri zaposlenju, a posebno zadovoljstvo ističe da se našao među mnogo kandidata i jedini prošao na intervjuu.

Mnogo je faktora koji su uticali na Jusufovo zapošljavanje, pored podrške i edukacije koju je dobio u Klubu, tu je i širok spektar vještina koje posjeduje, a koje su samo za kratko bile „uspavane“.

„Ono nešto“ što ovog mladog Gračanliju izdvaja iz mase jesu njegova upornost, komunikativnost, smisao za humor i spremnost za stalno usavršavanje, a to potvrđuje i njegov amaterski glumački angažman u BKC-u u Gračanici. Mi se nadamo da će Jusuf ostvariti svoj san i postati profesionalni glumac, a do tada prenosimo i njegovu poruku mladim nezaposlenim:

„Budite uporni, vjerute u sebe i nikada ne odustajte. Obavezno se uključite u Klub za traženje posla, jer svaki dan proveden u Klubu je jedno novo iskustvo. Iako, mislite da znate napisati biografiju ili motivaciono pismo, mislite da znate kako se treba ponašati na razgovoru za posao, od vašeg voditelja možete usavršiti svoje vještine. Članovi grupe u Klubu su mlade nezaposlene osobe, različitog zanimanja, različitog radnog uskustva, samim tim pruža vam se mogućnost da steknete nova poznanstva i naučite nešto novo, ne samo od voditelja nego i od njih samih“.

Prema podacima Komisije/Povjerenstva za koordinaciju pitanja mladih u BiH u Bosni i Hercegovini se nalazi nešto više od 770000 mladih osoba, od čega je njih 60% nezaposleno.

Prema svim strateškim dokumentima o zapošljavanju u BiH rješavanje problema nezaposlenosti mladih je prioritetno. Institucije i organizacije koje se bave ovim pitanjem svakodnevno rade na pružanju pomoći mladim da lakše prevaziđu prepreke i dođu do zaposlenja. Tako i Služba za zapošljavanje TK realizuje programe podrške mladim nezaposlenim.

Jedna od aktivnih mjera zapošljavanja koju Služba nudi mladim nezaposlenim jeste uključenje u Klub za traženje posla na grupno savjetovanja, ali nakon toga i individualna savjetovanja.

Program rada Kluba za traženje posla osmišljen je tako da voditelj kluba sa grupama mladih nezaposlenih, kroz dvosedmične radionice, prolazi kroz proces osnaživanja dodatnih znanja i vještina na putu zaposlenja. Cilj je osnažiti mlade ljude da vjeruju u sebe i pronađu i ojačaju vještinu koja će ih izdvojiti iz mase od 770000 i pomoći pri zapošljavanju.

Na početku prve radionice u Klubu, mladi su, obično, obeshrabreni i nemotivisani, ali nakon prolaska kroz cjelokupan program probudi se nada i vjera u sebe, steknu nove i ojačaju postojeće vještine, proširi krug kontakata, a neki odmah po izlasku dođu i do zaposlenja što potvrđuje i priča jednog od mnogobrojnih zaposlenih članova, Jusufa Ljevšića.

Preuzeti sa www.szztk.ba 

Druge objave u kategoriji