Search

Zašto Sarajevo treba Unlimited? – preduzetništvo kao pretpostavka ekonomskog razvoja

Sinoć je, u prostorijama Networksa, održana panel diskusija o tome zašto Sarajevo treba Unlimited. Panel diskusiji prisustvovali su, između ostalih, i ambasadorica Švicarske, nj.E.  Andrea Rauber Saxer, te voditelj Projekta zapošljavanja mladih (YEP), dr Ranko Markuš. 

Podsjetimo, “Sarajevo Unlimited” ove godine je okupio učesnike iz više od 20 zemalja, primljene su prijave više od stotinu startup-a, a više od 3.000 posjetilaca pratilo je program Foruma. Tri puna dana programa na pet lokacija, brojni inspirativni i uspješni primjeri start up kulture, veliko interesovanje investitora, sjajni govornici, uključenost i zainteresovanost domaćih institucija i kompanija – pozitivan su signal da je Sarajevo Unlimited prošle godine pokrenuo važne promjene.

Promociji preduzetništva, a prepoznavajući i značaj poticanja preduzetničke kulture, pridružio se i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), pod čijim je sponzorstvom, u sklopu “Sarajevo Unlimited” održan i ovogodišnji StartUp Battle.

Ono što se nametnulo kao neosporna činjenica svakako je da je budućnost uspješne ekonomije u efikasnoj primjeni tehnoloških inovacija, digitalnih trendova, prepoznavanju talenata i globalnoj povezanosti koje razvoj IT omogućava te da ovakvi događaji utiču na svijest onih koji kreiraju političke i društvene procese u zemlji, pozicionirajući IT industriju na pravo mjesto jer je izvjesno da bez ove industrije neće biti lako ni ostalim industrijama u skorijoj budućnosti. 

Zaključci koji proizlaze iz ovakvih aktivnosti jasno ukazuju na to da preduzetništvo treba posmatrati i kao potencijalno značajno odgojno-obrazovno područje svih kurikuluma te da u kontekstu različitih ekonomskih aktivnosti, preduzetništvo treba tretirati kao jednu od temeljnih kompetencija i pretpostavki ekonomskog razvoja. 

Nastojeći da kroz svoje aktivnosti promoviše preduzetništvo, Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je aktivirao i potpuno novi koncept YEP poslovnog inkubatora putem kojeg, kroz saradnju sa 33 lokalne zajednice nastoji aktivirati mlade u sferi preduzetničkog angažmana. 

 

Druge objave u kategoriji